Lovecký zámeček Lobkowiczů Košťany (Exteriér), autor: mapy.cz, datum: 2021

Lovecký zámeček Lobkowiczů Košťany

Stručné info

Areál zámečku nepochybně existoval již v poslední čtvrtině 18. století. Nynější podobou rozlehlý komplex, většinou jednopatrových budov rozmístěných kolem čtvercového nádvoří, získal v roce 1864. Teplický architekt ing. Sigmund stavbu pojal ve slohu novogotiky a tzv. „alpského“ nebo též švýcarského stylu. Stěny i stropy obytných místností bývaly obloženy vyřezávaným dřevem, slohová krbová kamna se vytápěla dřevem. Zámeček sloužil nejprve jako lovecký zámeček rodiny Lobkowiczů, později jako jejich letní sídlo.

V roce 1919 byl prázdný zámeček na základě zákona o bytové nouzi obsazen obecním úřadem nájemníky. Obec uvažovala o větším obsazení nájemníky, ale z obavy, že by mohlo dojít ke zničení vzácného dřevěného táflování, bylo od tohoto záměru upuštěno. Po roce 1950 bylo v zámečku zřízeno učiliště státních lesů, které zde působilo několik let.

Zámeček v roce 2024 slouží jako obydlí pro několik rodin a tak je veřejnosti nepřístupný. Nicméně do nedalekého parku jste srdečně zváni. Jako cíl si můžete zvolit památný strom "Ludwiga van Beethovena". Zámecký areál a rozsáhlé pozemky, táhnoucí se až do Krušných hor k vrcholkům Uhliště a Pramenáč, vlastní společnost Lesy Sever, s.r.o. rakouského podnikatele Georga Thalera, který vlastní například i nedaleký zámek Bílina.

Adresa
Lidická 60, 417 23 Košťany
Kulturní památka
43997/5-5281
Rok stavby
1864
Galerie
Lovecký zámeček Lobkowiczů Košťany (Exteriér), autor: mapy.cz, datum: 2021
Klikněte níže na mapě na bod a uložte návštěvu domu.

Subjekty

Rod Lobkovicové (Vlastník) Rod Lobkovicové - Vlastník

Časová osa

2024
Zámeček slouží jako obydlí pro několik rodin a tak je veřejnosti nepřístupný. Nicméně do nedalekého parku jste srdečně zváni. Jako cíl si můžete zvolit památný strom "Ludwiga van Beethovena". [1] Zámecký areál a rozsáhlé pozemky, táhnoucí se až do Krušných hor k vrcholkům Uhliště a Pramenáč, vlastní společnost Lesy Sever, s.r.o. rakouského podnikatele Georga Thalera, který vlastní například i nedaleký zámek Bílina.
1950
Po roce 1950 bylo v zámečku zřízeno učiliště státních lesů, které zde působilo několik let. [1]
1919
V roce 1919 byl prázdný zámeček na základě zákona o bytové nouzi obsazen obecním úřadem nájemníky. Obec uvažovala o větším obsazení nájemníky, ale z obavy, že by mohlo dojít ke zničení vzácného dřevěného táflování, bylo od tohoto záměru upuštěno. [1]
1864
Areál zámečku nepochybně existoval již v poslední čtvrtině 18. století. Nynější podobou rozlehlý komplex, většinou jednopatrových budov rozmístěných kolem čtvercového nádvoří, získal v roce 1864. Teplický architekt ing. Sigmund stavbu pojal ve slohu novogotiky a tzv. „alpského“ nebo též švýcarského stylu. Stěny i stropy obytných místností bývaly obloženy vyřezávaným dřevem, slohová krbová kamna se vytápěla dřevem. Zámeček původně sloužil jako pobyt majitele panství a hostů při lovu zvěře. [1]

Literatura

K domu nění k dispozici žádná literatura.

Články

O domu nejsou k dispozici žádné články.

Externí galerie

Dům nemá k dispozici žádné externí galerie.

Facebook

Dům nemá k dispozici žádné Facebook odkazy.

Další odkazy

krusnohorci.cz [1]
cs.wikipedia.org
hrady.cz

Návštěvy

Historie návštěv domů je k dispozici v prémiové verzi.