Hospůdka za pecí
V roce 2017 sedmapadesátiletý majitel Hospůdky za pecí, pan Miroslav Pejša, svůj vysněný podnik otevíral na Silvestra roku 1999. S podnikáním začal hned po změně režimu: jezdil do tržnic v Praze prodávat sazenice, zeleninu, brambory. Vidina vlastní hospody byla ale silnější. Nejdřív rozebral a zrekonstruoval zdejší pec a pak postupně vypiplal celý interiér. „Nenajdete tady čistšího domorodce, už dvě generace si nikdo z rodiny nevzal nikoho z jiné vsi. Takže jsem už asi i trochu degenerovanej,“ chechtá se chraplavým smíchem a objímá svou ženu Renatu. Přes týden chodí na pivo pár místních, jinak jsou Pejšovi závislí na turistech a rekreantech. „A snažíme se sem dostat nějakou kulturu – divadýlka pro děti, muzikanty. Těch se tu někdy sejde třeba deset a pak se přetahujou, kdo bude hrát.“ Nejlepší tržby má Hospůdka za pecí v zimě. „Tamhle za stodolou můžou běžkaři nastoupit do stop, které vedou z Monínce. Většinou si udělají nějaký okruh a skončí zase tady u nás.“