Pivovar Ossegg
Klášterní pivovar v Oseku je spojován s opatem Benektiktem Littwergem a rokem 1701, ale pravděpodobně byl založen už dříve. Byl vystavěn v barokním slohu ve východním křídle hospodářského dvora cisterciáckým konventem Panny Marie. K pivovaru s unikátními vysokými klenutými sklepy náležela humnová sladovna.
Pivovar dosáhl nejvyššího výstavu pod vedením sládka Josefa Högera v letech 1901 až 1902 a to úctyhodných 23 662 hektolitrů. V listopadu 1946 byl provoz pivovaru ukončen. Poté pivovar sloužil jako sklad a stáčírna mosteckého pivovaru.
V březnu 2015 v obnoveném pivovaru v areálu kláštera byla uvařena první várka. Po letech chátrání budova opět ožila. Správce oseckého kláštera MVDr. Jindřich Koska se do obnovy areálu kláštera pustil se svými spolupracovníky s vervou a je to znát, i když práce tu bude ještě na řadu let.
Se svolením cisterciáků v klášteře, který se po sedmdesáti letech probouzí k životu, vaří v roce 2017 ročně již kolem 1300 hektolitrů piva. V létě se polovina produkce pivovaru vypije přímo v klášterní restauraci a na přilehlé terase, protože ty žijí z turistů a cyklistů. Druhá polovina se rozváží − do Bíliny, Litvínova, Teplic, trochu do Ústí nad Labem. A také za hranice na německou stranu Krušných hor.