Povltavské mlékárny (Sedlčanský hermelín)
První malá mlékárna v Sedčanech byla v roce 1925 založena v centru města v objektech čp. 176 a 177 členy Hospodářského spolku, v souvislosti s hospodářskou krizí byla roku 1936 uzavřena. O tři roky později byla družstevní mlékárna pronajata Františkovi Podanému, který ji zmodernizoval a zvýšil produkci, v souvislosti s vystěhováním Sedlčan roku 1943 byla opět uzavřena.
Po únoru 1948 se komunistická vláda rozhodla postavit v Sedlčanech mlékárnu. Sedlčany byly za války vystěhovány, bylo tu cvičiště SS. Tehdejší garnitura se potom rozhodla podpořit rozvoj oblasti stavbou mlékárny tzv. na zelené louce. Roku 1950 zahájila provoz továrna zde na severním okraji města. Podnik tehdy patřil pod Madetu, kde rozhodli, že právě v Sedlčanech se bude vyrábět zrající plísňový sýr typu camembert podle francouzského vzoru. Sýr se měl jmenovat Hermelín, jeho bílá plíseň připomínala kožich.
Po roce 1989 přešla sýrárna do francouzských rukou. Sedlčanská továrna se stala evropským unikátem. Na jednom místě dělají sýry s bílou plísní, sýry s modrou plísní, zrající omývané sýry, k tomu tvaroh a čerstvé sýry. Denní kapacita továrny je přes 70.000 litrů mléka.
Výroba hermelínů v Sedlčanech ale v roce 2019 po sedmdesáti letech skončila. Vlastník, společnost Savencia z Francie, přesunula svou produkci kvůli zvýšení efektivity na Vysočinu, do mlékárny v Hesově u Přibyslavi. Idea je ze tří mlékáren (přibyslavské, sedlčanské a polské) udělat jednu mlékárnu s velkou kapacitou. Mléko, linky i technologie budou stejné, jako byly v Sedlčanech. Tento areál poté koupila firma Pilecký, která se zabývá výrobou a montáží a plotů.