eMBe pivovar
V ulici Na Klenici se zachovaly dva domy již z 16. století. Odborníci se domnívají, že alespoň části budov jsou z doby předbělohorské. V první budově, která je označena číslem 46, bývala sladovna asi až do doby, kdy objekt koupil podnikatel Hasler. Z té doby se dochovalo sladovnické humno, sýpka v horních prostorách a klenby z pozdního baroka. Tuto budovu koupil v roce 1861 továrník Vilibald Hasler, který se od 40. let zabýval výrobou škrobu. Tu zavedl i v Boleslavi a až do své smrti v roce 1879 se jí věnoval.
Po jeho smrti se továrny ujal Moritz Reiss a pojmenoval ji První mladoboleslavská továrna na škrob, škrobový syrob a hroznový cukr. Hned v roce 1879 provedl přestavbu továrny podle plánů významného mladoboleslavského stavitele Jiřího Fichtnera. V druhé budově, sousední číslo 45, bývala také sladovna, poté koželužna a obytné prostory. Kolem roku 1850 se zde také vyráběl škrob, po roce 1875 mýdlo. V průběhu doby byly oba objekty několikrát přestavovány, v roce 1901 se spojily.
Gustav Reiss, syn majitele, i přes protesty obyvatelů v okolí, kteří si stěžovali na linoucí se zápach, rozšířil provoz továrny a zmodernizoval provoz. V roce 1903 nechal postavit vyšší komín, ale příliš to nepomohlo. V letech 1908 - 1911 opět Gustav Reiss zmodernizoval provoz. Projekt mu vypracoval Antonín Hereik, který se specializoval na tovární interiéry.
V roce 1913 továrnu vydražila firma Primea. O pět let později byla výroba škrobu ukončena. V roce 1918 koupili budovu bratři Josef a Rudolf Günsburgovi, přestavěli ji a začali vyrábět boty. Zpracovávali také syrové kůže, suroviny pro textilní průmysl a třídili hadry.
Po roce 1948 přešel dům do bytového fondu. Zůstal tu brusič a sklář Rudolf a provozoval sklářskou dílnu, brusírnu skla a vyráběl zrcadla. Od 80. let minulého 20. století byly objekty opuštěny. Uvažovalo se dokonce o bourání. Naštěstí bývalá škrobárna a později sklenářství našlo svého zachránce.
V roce 2009 začala konverze bývalé části továrny na byty a komerční prostory podle projektu Václava Kolínského.
Přízemí objektu během roku 2018 zrekonstruoval a v roce 2019 zde otevřel eMBe pivovar Luděk Novotný. Svou profesionální kariéru začal v pražském hotelu Alcron. V roce 1992 nastartoval proslulý Golem catering s kterým objel doslova celý svět. Mimo jiné podával své speciality hostům na světové výstavě Expo v Hannoveru a na českých výstavách v Abu Dhabí a v Dubaji. Při domácích cestách pokrmy z jeho kuchyně jedli američtí prezidenti a britská královna.
V roce 2024 je zde stále Pivovar a restaurace eMBe. Vyráběné pivo je nefiltrované, nepasterizované a bez konzervantů. Můžete si objednat prohlídku výroby, ochutnat zdejší druhy nebo si uvařit vlastní pivo. Nicméně, většina návštěvníků přijde za vynikajícími pokrmy servírované v krásném historickém prostředí. Zdejší pivo se vyrábí z moravského sladu, žateckého chmele, kvasnic a výjimečné místní vody, která není upravována. Speciální druhy piva obsahují další “speciální a tajné přísady” a jejich chuť může mnohé překvapit.