Zájezdní hostinec U Jiskrů
Tradice zájezdního hostince v Kbelnici, který poskytoval stravu a zázemí lidem i koním na císařské cestě ze Strakonic do Prahy, sahá až do 19. století. Od roku 1926 do roku 1969 se zde konají candrbály. V objektu fungoval hostinec U Janečků, který zavřel roku 1977. Poté objekt sloužil jako sklad truhlářům a po nich zemědělcům. Poslední obyvatelka, která zde ještě provozovala výčep, umírá přibližně v roce 2000, dům poté zůstal opuštěný a několikrát byl vykradený.
Bývalý hostinec, vykradenou a chátrající ruinu, kupují v roce 2016 manželé Jiskrovi a pouští se do kompletní rekonstrukce. V opraveném hostinci je šéfkuchařem Martin Jiskra, který vařil například v Alcronu, New Yorku, Japonsku, Singapuru, Anglii či Kuvajtu. Po necelém roce provozu si hostinec vybudoval takovou pověst, že některé večery tady bez rezervace už sotva najdete místo. Součástí hostince je také zrekonstruovaná stodola, kde je možné pořádat například svatby pro až 50 hostů. Možnost vybrat si z denního menu zde nekončí úderem konkrétní hodiny, ale dokud nejsou hrnce prázdné. Dodavatele surovin majitelé hledají v okolí, zeleninu například z farmy U Miklasů ze sousední Radomyšle, pálenku z Blatné.
Interiéru po rekonstrukci v roce 2019 dominuje původní dubový výčep, historickou linku umocňují tepaná kamna, vzor dlažby z konce 19. století, přiznaná cihlová stěna a elegantní svítidla. Velkým oknem vidíte do kuchyně. K celkovému dojmu přispívají i klasické židle tonetky s nápisem Hostinec U Jiskrů. Unikátem podniku, který se zaměřuje na lepší gastronomii, je tzv. štamgastský stůl v rohu za dveřmi. Je pro místní chlapi, kteří byli zvyklí sem chodit na pivo ještě do starého výčepu, nový majitel jim toto tedy dál dopřává. Původní stůl je znovu natřený na zeleno, což prý bývala barva pro štamgasty. Zdejší vlajkovou delikatesou stálé nabídky jsou holoubata, která se dováží z Francie.