Dubea, výroba medového perníku
Firmu na cukrářské výrobky založil Josef Šmíd v roce 1888, postupně se specializoval na výrobu medových perníků. Řemeslná výroba po první světové válce přerostla ve výrobu tovární. Nejznámějším produktem byl tehdy perník na strouhání vyráběný ze žitné mouky, který zásoboval celou republiku včetně Podkarpatské Rusi, kromě toho se vyráběl klasický medový perník různých tvarů, náplní a polev. K původní dílně přibyla ve dvacátých letech patrová tovární budova s rozměrnými okny, s balírnou, skladem a expedicí (Dubea zásobovala perníkem mj. Baťovy závody ve Zlíně). V období druhé světové války továrna pokračovala pod německou správou v tradiční výrobě. Po 2. sv. válce továrnu převzal zpět původní majitel, ale jen do roku 1948, kdy byla znárodněna a začleněna do n. p. Pardubický perník. Po revoluci se továrna vrátila rodině původního majitele, dočkala se postupné rekonstrukce a modernizace, a vyrábí opět perníky podle receptur zakladatelů. V roce 2023 zakoupíte perníky Dubea už i v obchodních řetězcích, maloobchodních sítích a velkoobchodech po celém území ČR.