Beskydské uzeniny Chodura
Historie značky Chodura sahá až do roku 1919, kdy Karel Chodura otevřel první řeznictví v tehdejší Moravské Ostravě. I když poválečná doba nebyla jednoduchá, pracovitost a cílevědomost se vyplatila. Díky tomu firmě přibývalo spokojených zákazníků napříč sociálním spektrem obyvatel, od zaměstnanců dolů a hutí až po ředitele Vítkovických železáren. Při zájezdních divadelních představeních si na vyhlášené medové šunce opakovaně pochutnával komik Vlasta Burian a prodejnu navštívil na své první prezidentské cestě v Ostravě i T. G. Masaryk. Šunkové výrobky nebo Vítkovická klobása získaly řadu ocenění.
V roce 1948 Chodurovo řeznictví znárodnil komunistický režim. Karel Chodura, do té doby nejúspěšnější řezník v Ostravě, byl nucen stát se zaměstnancem státního podniku Pramen. Avšak díky jeho nadání pro obchod a lásce k řemeslu, se nakonec stal vedoucím prodejny Pramen. Vnuk, Petr Chodura se narodil 24. března 1959 v Ostravě. Vyučil se i v oboru řezník – uzenář. Od roku 1981 pracoval v Masokombinátu Martinov v různých funkcích, velké zkušenosti získal jako asistent ředitele.
V roce 1990 Petr Chodura založil soukromou firmu a úspěšně navázal na rodinnou tradici výroby originálních uzenářských specialit. V roce 2000 koupil už jako akciová společnost tento bývalý místecký masozávod v Příborské ulici, který již byl opuštěný a totálně zdevastovaný. Od té doby neustále buduje ze starého podniku závod, který snese ty nejpřísnější požadavky auditorů zahraničních odběratelů. V roce 2020 společnost dokončila nový závod na výrobu šunek. Vybavení vybírali tak, aby se proces uzení co nejvíce blížil tomu domácímu a aby k výslednému produktu byl ten proces co nejšetrnější.