Cukrovar / lihovar Zásmuky
Stručné info
Bílé zlato, tuhle přezdívku si na konci 19. století oprávněně vysloužila cukrová řepa. Úrodné Kolínsko bývalo její baštou. K nejúspěšnějším zdejším cukrovarníkům náležel rod Mandelíků. Jeden z cukrovarů, kde působila rodina Mandelíků, byl i v obci Zásmuky. Cukrovar založil Leopol Moric v roce 1835. Jednalo se o tzv. břečkárnu, vyráběl se zde 30% sirup, který byl zpracováván na cukr v jiných cukrovarech. Před rokem 1878 byl cukrovar přestavěn a rozšířen majitelem zásmuckého velkostatku Leopoldem Albertem ze Šternberka, který nechal v roce 1881 prodloužit do cukrovaru vlečku z místního nádraží a také inicioval stavbu trati do Bečvár, kde stál další šternberský cukrovar. Na přelomu století si cukrovar pronajal Bernard Mandelík, který zde po požáru 10. července 1902 výrobu cukrového sirupu ukončil a veškerou výrobu soustředil do bečvárského cukrovaru, který v tom roce od Šternberků koupil. Po první světové válce byl opuštěný areál bývalého cukrovaru změněn na lihovar. V roce 2021 slouží několika výrobním společnostem jiného zaměření.